Izrada Paškog sira Sirane Gligora – 3. korak – Kuhanje i držanje

Izrada Paškog sira Sirane Gligora – 3. korak – Kuhanje i držanje

Izrada Paškog sira Sirane Gligora

To read this in English click here.

Svako mlijeko se može preraditi u sir, čak i mlijeko iz samoposluge ako posjeduješ stručno znanje o izradi sira. Izrada Paškog sira zahtijeva nešto više od posebnog mlijeka, naime,  vještinu generacija majstora za izradu sira i nekoliko dobro razvijenih poslovnih tajni.  Usprkos tomu, željeli bismo s vama podijeliti znanje o pravljenju sira tako da vidite što je potrebno za izradu proizvoda svjetske klase poput našeg Paškog

3. korak – Kuhanje i držanje

3. korak izrade sira je zagrijavanje i držanje grudica.  U Sirani Gligora ovo radimo pomoću vruće tekuće vode kroz šuplje pregrade kotlova kako bi povećali temperaturu na oko 41°C.   Visoka temperatura suši sirnu masu i potiče rast termofilnih mikroorganizama koji proizvode mliječnu kiselinu čime se povećava daljnja ukupna kiselost.  Kiselost igra važnu ulogu u sinerezi, a što predstavlja proces isušivanje sirutke iz sirnog gruša radi uspostave željene veličine, gustoće i fleksibilnosti zrna, pri čemu svi oni  predstavljaju ključne čimbenike za kvalitetu konačnog proizvoda.

 cheese making 343

Kao i kod svih procesa izrade sira, ovo se mora učiniti uz veliku pažnju našeg glavnog sirara. Suzana mora biti vrlo oprezna da se ne prijeđe temperatura ili vrijeme sušenja jer bi se time pojavio rizik nepravilnog sazrijevanja sira, ili čak rizik njegovog presušivanja.  Kako se mlijeko ponaša drukčije tijekom sezona, Suzana će upotrijebiti sve svoje majstorske vještine i majstorski instinkt u određivanju spremnosti sirne mase.  Za ovu vrstu vještine ne postoji stroj koji može poslužiti kao zamjena.

Follow us on Facebook

…for developments, news and prizes

… za najnoviju ponudu i promotivne prodaje

Sljedeći korak.

4. korak – Cijeđenje i isušivanje