Izrada Paškog sira Sirane Gligora – 4. korak – Cijeđenje i isušivanje

Izrada Paškog sira Sirane Gligora – 4. korak – Cijeđenje i isušivanje

Izrada Paškog sira Sirane Gligora

To read this in English click here.

Svako mlijeko se može preraditi u sir, čak i mlijeko iz samoposluge ako posjeduješ stručno znanje o izradi sira. Izrada Paškog sira zahtijeva nešto više od posebnog mlijeka, naime,  vještinu generacija majstora za izradu sira i nekoliko dobro razvijenih poslovnih tajni.  Usprkos tomu, željeli bismo s vama podijeliti znanje o pravljenju sira tako da vidite što je potrebno za izradu proizvoda svjetske klase poput našeg Paškog

cheese making 369

Ovdje Luka priprema punilicu za sljedeću fazu kod izrade Paškog sira.

cheese making 342

Suzana pazi da se sirna masa slegne prije nego se stavi u kalupe.

Kada se sirna masa osuši i naš glavni sirar bude zadovoljan razinama vlage, sirna masa se prebacuje u kalupe. U Sirani Gligora se to radi pomoću punilica, sirna masa se stavlja u perforirane cijevi od nehrđajućeg čelika čime se osigurava odlijevanje viška sirutke prije nego se sirna masa napuni u kalupe.

cheese making 380

Količina sirutke u stupovima za punjenje se regulira pomoću “omega” cijevi kojom se pak regulira količina zraka u sirnoj masi.

Kalupi dolaze preko transportnog sustava i punilicom se pune 3 kalupa u određenom trenutku. Niže možete vidjeti kako sir već počinje poprimati svoj oblik kada se reže u kalupe.

cheese making 390

Follow us on Facebook

…for developments, news and prizes

… za najnoviju ponudu i promotivne prodaje

Sljedeći korak.5. i 6. korak –  Formiranje i prešanje sirne mase